Skrota bilen? Demia är experter på skrotning av bil

Är det dags att skrota din bil? Skrotabilen.se är din bilskrot online där du enkelt beställer bildemontering. Vi hämtar bilen hos dig och transporterar den till en bilretur ansluten till bilskrot i de flesta av Sveriges kommuner.

Att tänka på när du skrotar din bil

Innan du lämnar in bilen för skrotning är det en del papper du behöver och en del saker du behöver tänka på. Läs igenom informationen nedan så slipper du krångel och onödiga kostnader.

Läs mer om lagar och regler kring återvinning av bilar.

01

För över ägandet på bilen

Om du står kvar som ägare till bilen så kan du få krav på exempelvis skatt, trängselskatt och böter i många år framöver. Det är lätt att undvika om du bara har rätt papper för att föra över ägandet.

  • Registreringsbevis Del 2.
  • Mottagningsbevis, oavsett om bilen lämnas till ett mottagningsställe eller hämtas av oss.
  • Legitimation.
  • Fullmakt (om någon annan lämnar bilen åt dig).

Ta alltså alltid med dig legitimation och den gula delen (Del 2) av det senaste registreringsbeviset när bilen ska skrotas. Du kan beställa ett nytt registreringsbevis via transportstyrelsen.se eller genom att ringa 0771-25 25 25. Vänta tills det kommit på posten innan du lämnar in din bil för skrotning.

Föranmälan

I vissa kommuner krävs att bilen ska föranmälas till BilRetur innan den skrotas. Om det gäller i din kommun, så framgår det när du klickat dig fram till ditt närmaste mottagningsställe.

02

03

Om bilen inte går att köra till skrotning

Många bildemonterare erbjuder hämtning när din bil ska skrotas. Om det inte framgår om ditt närmaste mottagningsställe erbjuder den servicen så ring och fråga. Kostnaden varierar.

I många av landets kommuner erbjuder BilRetur hämtning av bilen som extratjänst, tillsammans med Skrotabilen.se.

Skrotabilen.se är ett samarbete med bildemonterare, det vill säga auktoriserade bilskrotare. Du som använder denna extratjänst får ett mottagningsbevis som garanterar att bilen blir korrekt avregistrerad och att du står kvar som ägare.

För din trygghet, kräv mottagningsbevis av den som hämtar din skrotbil. Det finns tyvärr oseriösa aktörer!

Bilägarens ansvar för sin bil

Du har ett ansvar som bilägare att din uttjänta bil inte blir en fara för miljön. Så här skriver Miljödepartementet om lagens krav på ägaren:

Övergivna bilar och bilar som inte förvaras på rätt sätt kan börja rosta och på sikt läcka miljöfarliga ämnen. Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned utomhus eller orsaka att ämnen släpps ut som medför eller kan medföra en förorening i mark eller vatten. Bilägare har därför ett ansvar för att förvara sin bil på ett riktigt sätt eller lämna in den för skrotning.

04

Vad får du av oss?

När bilen lämnas för skrotning ska du få ett mottagningsbevis och ett kvitto på att ägandet av bilen har övergått till mottagningsstället. I samband med det ställs bilen av med en särskild rutin. Detta görs för att säkerställa att den inte tas i trafik igen.

Om det finns skatt tillgodo på bilen så betalas den ut till dig av Transportstyrelsen.

Originalbildelar med snabb leverans

Våra medarbetare gör allt för att hjälpa dig. Vi ordnar snabb leverans inom Sverige oavsett var du befinner dig. Välkommen till Demias webbshop.